您的网页浏览器已过期!

更新您的浏览器,以提高安全性和舒适性,并获得访问本网站的最佳体验。

Your web browser is out-of-date!

Update your browser for more security, comfort and the best experience on this site.
更新浏览器 Update browser 忽略 Ignore
projects
| New Shenzhen Art Museum And The Pooling Stack of Shenzhen Library

Introduction

项目手绘小图

 

New Shenzhen Art Museum And The Pooling Stack of Shenzhen Library 

The competition stems from the interest of the local government for make shenzhen the new cultural center of china. That’s why they want to create a single public space to hold the pooling stack of Shenzhen Library and the new art museum, creating the new “cultural plaza of Shenzhen”.

The site, surrounded by residential buildings north and east, with a subway station and a highway on the west and a park located on the south, is a perfect place for a cultural project like this.

After a comprehensive study of the different volumetric options, we arrive to the proposal of two volumes placed on either side of the site, joined by the public space.

The project’s “leivmotiv” is the contrast but at the same time the relationship between the buildings according to their different programs. The museum, depicted as a “rock” is based heavily on the ground, while the library, represented as a bamboo forest, “floats” over the public space surrounded by a forest of pillars. These differences are further accentuated by the creation of a sunken square that gives even more lightness aspect to the library and more heavy aspect to the museum.

This sunken square changes it’s height starting at the underpass connection level, reaching the ground level arriving to the level on where the museum sits. This way a continuous path links the public space helping the interaction between both buildings and unifying the cultural program.

Render